събота, 24 декември 2011 г.

Коледен кекс със сухи плодове

Умението да се създава празнична атмосфера е цяло изкуство. Предполагам, че всеки човек, с времето, си създава различни ритуали и традиции, които освен чисто практична, имат и силно емоционална стойност. Коледното настроение, за мен, е може би най-любимото - с усещането за любов и омиротвореност и щедрост. Коледната украса- макар и на практика на ръба на кича, съчетана с коледните аромати - на бор и ела, на канела, ванилия и карамфил, на цитрусови плодове - ме омагьосват и ме правят щастлива.
Естествено, голяма част от традициите - поне около мен - са свързани и с приготвянето на определени ястия. Точно едно от тях ми се иска да споделя - кекс със сухи плодове - може би и защото обичайно е първата стъпка в подготовката на този аспект от празника. Или защото е страхотно вкусен.

Коледния кекс със сушени плодове, като рецепта,  майка ми го изкопчи преди години от една братовчедка и от тогава, всяка година се приготвя. Първоначално го правехме заедно с майка ми, после - след като се отделих - специално ходех на гости за да го приготвим заедно. А тази година, двете приготвяме алтернативни варианти - с леки вариации по темата. Направо изгарям от нетърпение да ги сравним. И за това ще дойде времето.

Ето го и моят тазгодишен вариант.
350гр. сухи плодове - сушени кайсии, сини сливи, смокини, стафиди, сушени череши, сушени вишни и сушени боровинки. На практика, комбинациите са безброй - могат да се използват всякакви сушени плодове, в свободно избрани пропорции.
4-5 зелени смокини от сладко
300 гр. нарязани (а не смлени) орехи и бадеми. Тази година освен класическия орех, добавих и малко пекан- допада ми по-сладкия му и мек вкус.
350гр.  кристална захар - може бяла или кафява- аз съм за втория вариант.
250 - 275 гр. брашно
4 яйца
1 бакпулвер
ванилия, кора от лимон
½ кафена лъжичка счукан карамфил 
( Разбира се, ако човек не му се занимава с мерене, може да ползва номера, който и аз правя - всичко меря с една кофичка за кисело мляко - така рецептата е  1 кофичка сушени плодове, 1 кофичка ядки, 1 кофичка брашно и 1 кофичка захар - чиста работа!)

Всички сухи плодове се нарязват,както и зелените смокини от сладкото и всички ядки. Яйцата и захарта се разбиват. Прибавят се плодовете и смокините, нарязаните ядки, ванилията, кората на един лимон, счукания карамфил и пресятото брашно в което е прибавен бакпулвера. Всичко се разбърква продължително. Тъй като сместа става доста тежка, цялото бъркане става с лъжица - освен ако миксерът ви не е пригоден за бъркане и на бетон.
Сместа се изсипва в форма за кекс, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Тази доза е или за една по-голяма форма за кекс или за две по-малки.
Първоначално кексът се пече на 200 градуса - да се запече леко, а след това на 150 градуса - продължително време (около 1 час). Тъй като има опасност да изгори отгоре, след като се запече се покрива с хартия и печенето продължава до окончателна готовност.
Още топъл, но не горещ кексът се обръща върху целофан и се завива плътно в него. Всички ръбове се залепват с тиксо, така че да не прониква въздух. Така опакованият кекс може да трае дълго - до 40 дни. Най-рано кексът може да бъде консумиран ден -два след приготвянето му, а колкото повече стои, толкова по-вкусен става.
Целофанът е много съществен - не става  с найлоново пликче или подобно- въпрос на осмоза, пропускливост или нещо подобно. Ако не е надлежно опакован, кексът изсъхва скоростно.
Забъркването на кекса е бързо, но подготовката е малко пипкава- рязането на ядки е времеемко, а на плодове- лепкаво. Но си заслужава!

 


1 коментар:

  1. много обичам кексчета, рецептата изглежда много интересна и вкусна ще се го приготвя с удоволствие

    ОтговорИзтриване