вторник, 14 февруари 2012 г.

Любовен котлет от сьомга

Днешният ден винаги го посрещах със смесени чувства. От една страна празник на влюбените звучи страхотно. От друга - малко съм скептична, тъй като все пак празникът е ...ами "вносен" и не се чувствам съвсем уместно да празнувам, нещо което произлиза от чужди традиции. Но накрая, все пак, романтичната ми страна надделява - а и крайният извод, е че отбелязването на един празник повече е по-скоро хубаво явление - стига да не се позволява да се превръща в комерсиално, манипулативно явление. А като всеки, който обича да готви - естествения избор за изказ на чувствата е чрез храната.



Ето и една набързо споделена рецепта за любовно - експресивно ( и вкусно) ястие:
Трябва ви
котлет от сьомга
1 кафеена чаша бяло вино
1/2 кафеена чаша соев сос
1 ч.лъжичка джинджифил
2-3 ч. лъжичка лимонов сок
малко черен пипер
по избор - една чаена лъжичка кафява захар
Маринова се... колкото време имате, но поне час- два.
( рецептата може да се изпълни и с филе ... но за празника - котлет)

 Оформя се сърце с помоща на клечка за зъби.


 Може да добавите още лимонов сок, чер пипер  и по желание, скилидка чесън - подправките са на вкус, но никаква мазнина - котлетите са по-мазни от филето и рискувате да стане малко тежко.И да се внимава със солта - в соевия сос има и може неволно да се пресоли.

Увива се плътно в хартия за печене - да се "запази" парата и се пече около 15  мин в загрята на 200 градуса фурна.
Когато е готово се сервира в чиния - внимателно! - и "сърцето" се пълни с гарнитура по избор - в случая - пюре от картофи с чесън и малко доматено пюре. От соковете останали от печенето може да се направи сос за заливане  - ако си падате по тези неща :)
Да ви е сладко и много щастливи емоции! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар