сряда, 8 февруари 2012 г.

Зимен подарък

Паузата, дължаща се на неочакван срив в домашните технологии (явно петък, 13-ти е фатален ден и за харддисковете),  най-после ще бъде прекъсната с нещо наистина специално. За мен.
Изборът на  подарък е вълнуваща, но сложна задача. Естествено, целта е да зарадвате човека, за когото е подаръкът. Но да се постигне това не е очевидно, тъй като не винаги човек успява навреме да се сети за нещо, какво може да създаде радост, и да е подходящо, и навременно, и точно.

Студеното време и снежните преспи, ме вдъхновиха да споделя коледния подарък, които направих за наистина важен за мен човек. Подаръкът е много лесен за изработване, трогателен - като всяко лично създадено нещо, и много практичен - за хора, които обичат да се замерват със снежни топки. Или поне да са им топли ръцете.

Не съм сигурна как точно реших да направя този подарък. Някога, някъде мернах снимка на нещо подобно и то се отпечата в съзнанието ми. И когато ми хрумна да направя подарък, лично направен от мен, образът им изкристализира в паметта ми и за мен остана само изработката им.

За изработването им са необходими само първични умения в шиенето и плетките - макар  разбира се, по- високите способности да водят, предполагам, до по-добри резултати.  И малко плат - вълнен, в различни, но подхождащи си цветове. И малко прежда. (И при добро желание - и малко вата за подплата).

Тъй като разгъвките на отделните части си ги напаснах по идеята как би трябвало да изглеждат, не мога да предоставя точна кройка - но всеки сам може да си я начертае лесно, според ръката за която шие.

Всяка ръкавичка се състои от четири части - три изрязани от плат и един оплетен маншет.

Изрязвате трите части - първоначално от хария ( за да можете да направте все пак две еднакви ръкавички) - според размера, които искате да постигнете. За по-точни мерки, използвайте реална ръкавица на човека за когото шиете - ако живеете с него това е лесно.  Не забравяте да ги направите малко по-големи - като се зашият и обърнат ще са точни.

Първата част е за горната страна на ръкавичката, а от другите две се прави долната.
Първо се пришиват двете парчета, оформящи палеца и вътрешния шев на ръкавичката. След това, към тях се пришива и горнището.
Ушитата ръкавичка се обръща налице.  Измерва се обиколката на китката, и се оплита правоъгълник с ширина колкото е тази обиколка. Другият размер се прави по избор, в зависимост от размера на ръката за която шиете. От този правоъгълник се оформя маншет - като се пришие за себе си, оформяйки цилиндър. Накрая маншета се зашива към ръкавичката. Готово!

Ако искате ръкавичките да са по-дебели и по-топли, може да усложните задачата, като всяко парче, което правите го изрязвате по три пъти - от лицевата  част, от вата за поплатата ( има в специализираните магазини) и от плат за вътрешна подплата. Тези три части се пришиват една към друга, след което се продължава по първоначалния план. Сега , като се замисля, тези ръкавици освен за снежни топки, могат да се ползват и в борбата с горещите дръжки на съдовете - но наблегнете на изолирзщата вата в този случай.
Цялото шиене става доста бързо- ако имате шевна машина, предполагам, че и за половин ден могат да се направят. Аз ги правих на ръка, но радостта, която даряват компенсира всяко убождане, което си причиних. :)




Много щастливи подаръци!

Няма коментари:

Публикуване на коментар