понеделник, 9 декември 2013 г.

Гъбена крем-супа



500гр. печурки
1 голям картоф или 2 малки
100гр.лук ( шалот е по-добре , но и обикновен става)
масло
мащерка
сол
пипер
100-200 мл течна сметана
Гъбите се почистват. 400 гр. от печурките се нарязват на ситно. Слагат се в тенджера, прибавя се вода - да ги покрие добре и пакетче чай от мащерка (ако имате прясна, може да се сложат няколко стръка). След като заври се вари около 30 мин. - гъбите да са омекнали, след което се добавя и картофа, нарязан на дребно. Вари се до сваряване на картофа. Изважда се пакетчето чай от мащерка( или стръкчетата) и  сварените гъби и картоф, заедно с водата се пасират. Останалите гъби се нарязват на филийки и се запържват в тиган с масло. Малко преди да се дръпнат от огъня, се прибавя към тях много ситно нарязания лук за да се запържи и той. Гъбите с лука се прибавят към пасираната супа и се връщат на огъня да поври леко (2-3 минути). Накрая се прибавя малка бучка масло и сметаната (евентуално може и със заквасена). Кипва за последно и се дръпва от огъня. Подправя се със сол и смлян черен пипер. Божествена е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар